Tökfőzelék
Nehézség: Könnyű
Elkészítési idő: 20 perc
olaj
fél fej vöröshagyma
1 kiskanál fűszerpaprika
1 gerezd fokhagyma
1,5 kg gyalult tök
300 g tejföl
1 ek keményítő
só
bors
kapor
A vöröshagymát üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a fokhagymát. Kis keverés után a fűszerpaprikát, majd a tököt is hozzáadjuk. Kevergetjük. Ha a tök elkezdett összeesni, a tejfölt összekeverjük a keményítővel és a tökhöz keverjük. Sózzuk, borsozzuk, és kaprot is adunk hozzá. 2 perc után kész. Virslit is süthetünk hozzá, vagy húspogácsát.
Krumplifőzelék
Nehézség: Könnyű
5-6 szem krumpli
víz
2 babérlevél
só
olaj
liszt
pirospaprika
A megpucolt krumplit felkockázzuk, lábasba tesszük. Annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje (+1 cm). Babérlevelet teszünk hozzá, megsózzuk, fedőt teszünk rá. Forrás után 10 percig főzzük. Egy edényben 1 ek olajat melegítünk. Teszünk hozzá egy fakanálnyi lisztet. Kevergetjük, míg meg nem barnul. Kevés pirospaprikával meghintjük és a krumplihoz keverjük.
Lencsefőzelék
Nehézség: Könnyű
2 marék lencse
víz
1 kis darab vöröshagyma
2 ek olaj
liszt
étkezési keményítő
A lencsét megmossuk és lábasba tesszük annyi vízbe, hogy bőven ellepje. Hozzátesszük a vöröshagymát. Gázra tesszük, amíg meg nem fő. Vizet öntünk hozzá. Miután megfőtt, egy edényben olajat melegítünk. 2 fakanálnyi lisztet pirítunk az olajon. Ha már világosbarna, belekeverjük a főzelékbe. (Ha nem sűrű, még egyszer megismételjük) Étkezési keményítőt vízben áztatunk, a főzelékbe öntjük.