Gombapörkölt
Nehézség: Könnyű
Hozzávalók:
vöröshagyma
fokhagyma
paprika
paradicsom
olaj
gomba (pl. csiperke)
só
bors
fűszerpaprika
majoranna
víz
Elkészítés:
A gombát megpucoljuk, falatnyi darabokra vágjuk. Egy serpenyőben megpirítjuk, majd félretesszük. A serpenyőben olajon párolunk vöröshagymát, paprikát. Felöntjük 1 dl vízzel. 5 perc múlva a paradicsomot is hozzáadjuk, majd a fokhagymát. Felöntjük 2 dl vízzel. Pár perc után hozzáadjuk a gombát, sózzuk, borsozzuk, majorannázzuk, paprikázzuk. Megkeverjük, majd felöntjük vízzel. 5 perc múlva kész. Főzzünk ki hozzá tésztát, vagy készítsünk nokedlit.
Zöldbabpörkölt
Nehézség: Könnyű
Hozzávalók:
2/3 fej vöröshagyma
olaj
pirospaprika
bab
só
bors
piros arany
1 gerezd fokhagyma
víz
Elkészítés:
A vöröshagymát apró kockára vágjuk egy lábosba. Olajat öntünk bele. Lángra tesszük, megpirítjuk, Levesszük a tűzről, pirospaprikát keverünk hozzá. Újra a tűzre rakva hozzáadjuk a babot. Kicsit kevergetjük. Annyi vizet öntünk rá, hogy majdnem ellepje. Só, bors megy rá és 3 kis pötty piros arany. Megkeverjük, fedőt teszünk rá. A fokhagymát kis kockákra szelve hozzáadjuk, fedőt levesszük kb 20 perc főzés után. 10 perc múlva kész.